Pagina's

maandag 13 mei 2013

Voor wie is een 6h weg gelegd?

Natuurlijk zijn er vaste waarden. Vorige edities van onze 6 uren loop werden gewonnen door Lucien Taelman, Johan Watthy en bij de dames 2x door Heidi Jansens. Om er maar enkele te noemen. En die vaste waarden zullen er wel weer bij zijn. Maar naast die vaste waardes zijn we fier dat we op de 6 uur van Aalter ook heel wat debutanten kunnen aantrekken. Maar wie kan allemaal debuteren op zo'n 6 uur? Veel meer lopers dan je op het eerste idee zou denken. Daarom 2 verhaaltjes van de vorige edities.

In de tweede editie deed Eva Boelens mee. Kende haar toen nog niet. Bleek nogthans iemand uit Aalter te zijn. Ze liep nooit verder dan een halve marathon. En haar man schreef haar vrij laat en onverwachts in. Zodanig kwam ze aan de start zonder specifieke training of voorbereiding. De eerste ronde liet ze zich nog meeslepen met de groep en haalde 9,6km/h. Maar vanaf de tweede ronde liep ze rustig aan haar tempo rond de 8,5km/h. In de tussenstand na 3h had ze reeds 2 iets te voortvluchtig gestarte deelnemers kunnen bijhalen. Ze had natuurlijk ook wel een heel klein beetje verval. Maar tov vele anderen valt dit verval enorm mee. Het laatste uur werd het wat lastiger, maar door de aanmoedigingen van vrienden en familie langs het parcours kon ze mooi volhouden. Uiteindelijk kon ze 11 deelnemers achter zich laten en een mooie 46,424km op haar palmares schrijven.

Een ander verhaal is dat van Veerle Beernaert. Veerle kende ik reeds van voor onze eerste 6 urenloop. Ze vertelde zelf dat ze misschien niet de allersnelste tijd op de marathon had, maar wel kon blijven lopen zonder veel verval. Ze was eigenlijk wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. En toen ik met al mijn enthousiasme bleef flyeren en naar haar deelname vragen zou ze de stap wel eens wagen. Eerst eens de 50km van Gistel proberen als tussenstap. En gezien die mee viel stond ze aan de startlijn van de eerste editie. Het ultralopen en -wereldje beviel haar wel. En een 100K volgde. Vorig jaar was ze er opnieuw bij tijdens onze tweede editie. Zoals je op de foto kan zien, maakte ze reeds heel wat indruk en willen er velen in haar voetsporen lopen. Toen ze op een loop in Gent eens uitleg vroeg over mijn eerste 24h-loop wist ik al wat zou volgen. Vorig jaar maakte ze dan ook op die afstand haar debuut. Ze maakte hiermee voldoende indruk om geselecteerd te worden voor het WK 24h vorig weekend in Steenbergen. Ondanks de frisse temperaturen, veel wind en 's nachts nog eens behoorlijke regenbuien wist ze deze opnieuw glansrijk te volbrengen. Het vooropgestelde doel van +180km werd ruim gehaald. Hiermee weet ze zich ook te qualificeren voor de Spartathlon. Een van haar volgende grote uitdagingen.


Tenslotte wil ik nog graag verwijzen naar eerder bericht. Waarin een van Belgisch grootste ultralopers, Lucien Taelman aanraad om uw marathondebuut tijdens een 6 uur te doen. Zelf was hij er de vorige twee edities bij, en wist de eerste editie zelfs te winnen.

Gouden advies dus. Voor marathon-debuut, 6-uur-debuut en zelfs voor toekomstige atleten van nationale ploegen. U doet dit jaar toch ook mee?

1 opmerking:

  1. Zelf ook vorig jaar voor het eerst meegedaan. Had wel wat ervaring met het langere werk, maar dan meer trails (maw. lager tempo en af en toe een stukje wandelen tussenin). Nu was het dus wat zoeken naar dat tempo, maar het rondje van 2km, de supporters, de sfeer tussen de lopers... alles droeg er toe bij dat ik me kostelijk geamuseerd heb en sterk overweeg er terug voor te gaan dit jaar!

    BeantwoordenVerwijderen