Pagina's

dinsdag 31 mei 2016

"6 uren loop" de nieuwe hype?

We leven in een tijd dat het steeds sneller, hoger, verder, langer, ... extremer moet. Zo ook bij het lopen. Enkele jaren terug vond een brede groep van de bevolking de weg naar het joggen. Heel wat joggers waagden reeds de stap naar een marathon. En velen gaan op zoek naar een grotere uitdaging. Het succes van nieuwe formules als color-runs, obstacle-runs en trails is dan ook niet vreemd. Maar in Duitsland valt een andere evolutie op. Wordt in Duitsland de basis gelegd voor een nieuwe hype?

In Duitsland boomt de "6 uren loop". Enerzijds valt op dat het aanbod van wedstrijden groter wordt. We baseren ons op de database van DUV (Deutsche Ultramarathon Vereinigung = toonaangevende bron voor ultralopen in Europa). Zo werden in 2003 in Duitsland slechts 7 officiële "6 uren loop" georganiseerd. Dit steeg langzaam naar 11 wedstrijden in 2008. 2 jaar later waren er reeds 16. In 2015 telden we reeds 24 wedstrijden. Op 12 jaar tijd is dit soort wedstrijd meer dan verdrievoudigd.


Het grotere aanbod zorgt er niet voor dat de zelfde lopers nu meer verspreid worden over dit grotere aantal organisaties. Dit groter aanbod trekt een steeds breder publiek aan. Laten we de 3 grootste wedstrijden in Duitsland in detail bekijken. In Nurnberg had men dit jaar 82% meer lopers dan in 2015. Ottendorfer, waar in het najaar gelopen wordt, kende een stijging van liefst 148% . Nog spectaculairder is de evolutie in Munster. De "6 uren loop" ontstond er in 2011. Elk jaar kende het deelnemersaantal er een enorm stijging, om dit jaar uit te komen boven de 400 deelnemers. Het aantal deelnemers is nog een stuk hoger, maar omdat niet elke deelnemer er ook in slaagt meer dan een marathon af te leggen worden deze niet in de DUV-statistieken opgenomen. Met ruim 470 deelnemers werd Munster opgenomen in het Guinesbook als de grootste 6 uren loop ter wereld.

In België is de "6 uur van Aalter" een klassieker, maar met "Endurance day" dit jaar, en volgend jaar in april nog een nieuwe organisatie zitten dergerlijke organisaties blijkbaar ook bij ons in de lift. De evolutie van het deelnemersaantal in België is alvast ook duidelijk stijgend. Voorlopig is de stijging nog minder spectaculair dan in Duitsland.
In 2015 werden binnen Europa 139 wedstrijden gelopen. Op basis van het deelnemersaantal dat meer dan de marathon afstand liep, kwam de "6 uur van Aalter" op een verdienstelijke 19° plaats. Met het oog op het uitgebreidere aanbod zou ook in België de "6 uren loop" wel eens de nieuwe hype kunnen worden.

Bent u ook geprikkeld? Dan kan u zich hier inschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten