Pagina's

donderdag 5 mei 2016

Uurrecord

Vooral het uurrecord fietsen kreeg de afgelopen 2 jaar opnieuw veel aandacht. De UCI versoepelde in 2014 bepaalde aerodynamica regels. Zo was er vernieuwde interesse bij renners en fietsfabrikanten. Onder andere Jens Voigt, Rohan Dennis en Sir Bradley Wiggins verbeterden het record tot 54,526km.Terwijl Chris Boardman in 1996 al 56,375km aflegde in één uur. Maar dit zou kunnen leiden tot geschiedkundige discussie over UCI-goedgekeurde fietsen.


Daarom ons eens afvragen waarom we dit bij het lopen niet zien. En toch. Er is wel degelijk een uurrecord welk door het International Association of Athletics Federations erkend is. Het bestaat al sinds de 17° eeuw. In 1951 was Emil Zatopek de eerste die binnen het uur meer dan 20km liep. In 1966 was het wereldrecord in Belgische handen. Gaston Roelants werd zijn record in 1975 afgenomen door de Nederlander Jos Hermens. Sinds 2007 staat het op naam van Haile Gebrselassie met 21,285km.


Doordat uurlopen zelden worden gelopen staan de records niet scherp. Het wereldrecord halve marathon werd gelopen aan 21,6km/h. Op basis hiervan, zou een verbetering met ongeveer 300m mogelijk zijn. Ook bij de dames is de situatie gelijkaardig. En de Belgische en Nederlandse records dateren al van vele jaren terug:


Misschien liggen deze records iets te hoog voor u. Maar kijk eens naar het clubrecord van uw club. Misschien is dat voor u wel haalbaar. En uw eigen uurrecord kunt u natuurlijk altijd nog wat aanscherpen.

Waarop nog wachten? Bind de schoenen aan voor nog een training. Maar eerst nog vlug inschrijven.

1 opmerking: