Pagina's

zondag 3 juni 2018

Wat is M&M 2-daagse?

De M&M in M&M 2-daagse staat voor "Marathon en Meer".

Omdat er naast de marathon nog "meer" loopwedstrijden zijn op deze 2 dagen.
En omdat 2 van die andere wedstrijden ook langer en dus "meer" zijn dan een marathon.

Wat zijn die andere wedstrijden?
Urenlopen zijn nog minder bekend dan de marathon. Een woordje extra uitleg.
Bij de meeste wedstrijden, ook marathon, is het de bedoeling om een vaste afstand zo snel mogelijk af te leggen.
Bij een urenloop is het de bedoeling om in een vast aantal uren/dagen een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Als iedereen weg loopt van het startpunt wordt het praktisch zeer moeilijk om de verschillende afstanden op te meten. Daarom worden deze wedstrijden meestal gelopen over een afgesloten parcours. De lopers lopen zo veel mogelijk de afgesloten ronde. En na het eindsignaal worden de afgelegde meters in de laatste onvolledige ronde opgemeten. De som van de rondes en de restmeters van de laatste ronde is de volledige afgelegde afstand.

Rondjes lopen wordt vaak negatief onthaalt. Maar deze reacties proberen het gevoel van rondjes lopen te beschrijven ...

  • "Die rondjes van 2km zijn eigenlijk best leuk. Op die manier ben je nooit alleen en weet je altijd perfect waar de drankpost staat. Er heerst een leuke sfeer" Brokkenlopers
  • "We zagen absoluut de fun niet van 6 uur lang te draaien en keren op rondjes van ocharme 2km. Maar bij gebrek aan een alternatief besloten we het er toch maar op te wagen. Er heerste een gezellige sfeer. De organisatie van dit evenement was werkelijk perfect. Als loper moest je maar met één ding bezig te houden en dat was volhouden. I werd aangemoedigd door lopers die ik inhaalde. Deze 6 uur was een fantastische ervaring en het was een stuk leuker dan we hadden verwacht. We gaan het dan ook zeker niet bij deze ene keer houden." Petra Sliepers
  • "Waarom lopen we rondjes? Als je een mens een blinddoek om doet en vraagt om recht door te lopen. Denken we dat we dat doen, maar eindigen we steeds in rondjes. Zo lopen we rondjes als we verdwaald zijn. Enkel als we een focus kunnen leggen op een punt lopen we recht door. Blijkbaar hebben we een natuurlijke voorkeur." Run to dream.
  • "Aanbevolen door vrienden. Een pittig licht glooiend parcours van 2 kilometer, heel de tijd draaien en keren. Onvoorstelbaar, maar het gevoel achteraf is AMAZING. Het samenhorigheidsgevoel van de lopers bij een ultra is groot. Iedereen in trance, jong en minder jong aan het strijden tegen zichzelf, tegen de weersomstandigheden, het parcours… Samen lopen, zonder woorden en toch elkaar steunen… Prachtig… Hier geniet ik van…." Rebecca Vanblaere.


In Aalter voorzien we zowel korte als lange urenlopen. Voor de lopers die eerder van de korte wedstrijden houden is er de één uur. Een officiële atletiek afstand. Maar wordt niet zo vaak gelopen. Het wereldrecord staat reeds sedert 2007 op Gebrselassie. Het Belgische record staat er al sinds 1972 door Gaston Roelants. Het Belgische record was van 1972 tot 1975 ook het wereldrecord. Zin om de records te verbeteren, sla er wikipedia eens op na.

De 6 uur is dit jaar onze midden afstand. In het begin onze enige, vele jaren onze langste afstand. Reeds voor de 8° keer georganiseerd in Aalter en omgeving, wordt dit langzamerhand een bekende afstand. 5 deelnemers waren er bij van de eerste keer en liepen alle organisaties mee. De meeste deelnemers halen meer dan 42km195 en lopen dus een "ultra".

Voor de liefhebbers van het hele lange werk, is er de 24 uur. Solo (niet aflossen) en blijven die rondjes lopen en niet opgeven als je moe wordt, maar enkel als je klaar bent. In 2016 organiseerden we reeds een eerste keer het BK van deze afstand. Dit jaar is deze discipline er voor de 2° keer terug bij. En opnieuw wordt er gestreden voor de Belgische titel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten